Ekologiczne żywienie

Mąka bez glutenu

Dieta bez glutenu to kuracja w ciągu której je się wyłącznie jedzenie bez glutenu (przykładowo mąkę jaglaną, amarantus, komosę ryżową itd.) Potrzebuje ona wielu poświęceń i dużej nieustępliwości. Jak pozostałe ma rzecz jasna swoje plusy i minusy.

mąka bezglutenowa
Wybierając tę dietę posiadamy wyższą wiedzę na temat tego, co jemy. Uczuleniowiec jest zmuszony albowiem starannie czytać wszystkie pudełka. Z tej przyczyny także żywi się mądrzej, wystrzegając się chemicznych komponentów w żywności na przykład konserwantów i barwików. Skutkiem tego osoba taka je naturalniej, ponieważ nabywa produkty niewiele ulepszone.

Tylko na pierwszy rzut oka zdaje się, że dieta bezglutenowa to wyłącznie wyrzeczenia. Tak faktycznie da się wyszperać zastępstwo bez mała za każdy produkt. Barierą bywa tylko nasza pomysłowość. Makaron bez problemu da się zastąpić ryżem oraz różnorodnymi typami kasz, a musli z mlekiem kaszą jaglaną z bakaliami oraz jogurtem. Z tego powodu ujawnia się także nowe smaki np. robiąc racuchy z mąki ryżowej.
Jedną z większych zalet tej diety jest niewielka liczba słodyczy. Niemal wszystkie standardowe słodkości tworzone są albowiem z dodatkiem mąki (zarówno ciasta, jak i krakersy). Postać będąca na takiej diecie, jeżeli posiada chętkę na coś słodkiego, potrzebuje sięgnąć raczej po owoce i orzechy bądź sama wymyślić deser bezglutenowy.
Żywność bezglutenowa to też perfekcyjna szansa do rozwijania swoich biegłości kulinarnych. Możliwości ta dieta daje wręcz multum – niemal wszystkie konieczne artykuły (mąka, proszek do pieczenia) pojawiają się też w wersji bezglutenowej. Bezglutenowiec nader szybko pobudzi swą wyobraźnię i zacznie przygotowywać dania w niczym nie będące gorszymi od tych klasycznych oraz powszechnie znanych.